Някои спешни състояния - какво да правим?

Служителите в Спешна помощ често се оплакват от неоправдани повиквания, които ги отклоняват от работата с наистина спешни пациенти. 

Но има и обратна ситуация, когато хората, които се нуждаят от спешна лечение, се опитват да издържат на болката, да се справят сами с тежкото състояние. И те не подозират, че ситуацията е критична и пациентът може да се  влоши за минута.

Кога да потърсим Спешна помощ? 12 ситуации, в които трябва да го направим.

1. За първи път силна притискаща болка зад гръдната кост.

Болката може да е различна – стягане, натиск, парене, невъзможност да се поеме дъх. Тя може да се разпространи към на долната челюст, лявата ръка и на мястото, за което казваме „под лъжицата“. Най-често се появява след физически или емоционален стрес, но може да се появи и без видима причина.

Съмнение: инфаркт. Понякога миокардния инфаркт настъпва без предварителна болка или анамнеза за стенокардия, на фона на пълно благополучие. Сама по себе си новопоявилата се гръдна болка (стенокардия) е също много опасна. Ето защо, при първата поява в живота на такава болка, е необходима консултация с лекар,  ако болката не изчезне в рамките на 15 минути – най-често  в Спешна помощ.

2. Остра болка по средата на корема

След няколко часа тя се „спуска“ надолу вдясно – мястото, което се намира апендикса. Обикновено няма диария. В същото време могат да се появят гадене и повръщане, по-често еднократно, телесната температура остава при 37–38 градуса С.

Съмнение: остър апендицит. Между другото, не само рискът от усложнения зависи от времето на хоспитализацията, но и от начина на работа, а оттам и от козметичния ефект. Докато възпалението на апендикса е катарално, то може да се отстрани ендоскопски.

3. Същите симптоми плюс диария

Температурата се повишава веднъж и веднага пада в рамките на час или два.

Съмнение : жлъчна дискинезия, холецистит. Необходим е преглед от лекар, за да може да се разграничи състояние, което изисква спешно лечение в болница, от заболяване, което може да се лекува в дома. 

4. Кръв в храчките

Съмнение: пневмония, туберкулоза, белодробна емболия, сърдечни проблеми и други сериозни заболявания. Необходим е преглед в център за оказване на спешна помощ, ако кръвоизливът от белия дроб (храчките) е обилен и не спира спонтанно. 

В случаите, когато в храчките има само жилки кръв или кървенето спре спонтанно, е необходимо да се обърнете към личния лекар, за да може да се уточни причината за кървенето. 

.

5. Кръв в урината

Съмнение: нараняване (бъбречно увреждане), камъни в бъбреците и други сериозни заболявания.

Необходимо е да се обърнете към център за оказване на спешна помощ, ако кървенето в урината е придружено с болки и парене при уриниране. Необходимо е да се направят бързо изследвания за потвърждаване или изключване на бъбречна криза и да се проведе съответното лечение в спешния център или в болница. 

В случаите, когато кървенето в урината не е свързано със силна болка, налагаща спешно лечение, е необходимо да се обърнете към своя ОПЛ, за да се уточни причината, вкл. чрез допълнителни изследвания и консултации по преценка на ОПЛ. 

6. Повръщане на кръв

Съмнение: кървене от горната част на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит, разширени вени).

Повръщането на ясна кръв в големи количества може да причини рязко влошаване на здравето и да налага спешно лечение. При повръщане на голямо количество ясна кръв се обърнете към център за спешна медицинска помощ. 

Повръщане на малко количество ясна кръв не изключва голям кръвоизлив от горната част от стомашно-чревния тракт.  Необходимо е да се обърнете към лекар (спешен център, ОПЛ) в близките 24 часа, за да се уточни тежестта на кръвоизлива. 

7. Кръв в изпражненията

Съмнение : червена кръв – проблеми в ректума; черно – проблеми в горния стомашно-чревен тракт, язва на стомаха или язва на дванадесетопръстника, разширени вени.

При обилно стомашно-чревно кървене е препоръчително незабавно трябва да се извика линейка.

При необилно кървене тежестта на кръвоизлива може да се уточни в рамките на 24 часа и от ОПЛ. 

8. Силна спазматична болка в кръста (колики)

Чувства се по-силно вляво или вдясно. Болката е съпроводена от гадене.

Подозрение : частично или пълно на пикочните пътища от камък (уролитиаза).

Пациентите, които преди това са се сблъскали с този проблем, спират коликите, приемат обезболяващо хапче и гореща вана. Но ако болката се появи за първи път, не трябва да правите това, за да не „замажете“ симптом – само лекарят е в състояние да направи точна диагноза и да предпише необходимото лечение. 

 

9. Тежка болка в дясното подребрие (може да се даде на рамото или гърба) или внезапна внезапна болка в корема

Съпровождаща се от повръщане, евентуално с примес на жлъчка, променени изпражнения, възможно е температурата да се повиши до 37,1-38,0 ° С.

Подозрение: камъни в жлъчката с или без възпаление на жлъчния мехур, панкреатит, перитонит.

Всяка внезапна силна коремна болка изисква незабавна медицинска помощ. Тя може да бъде причинена от възпаление на панкреаса – остър панкреатит, а перфорацията (пробив) на стомашната или дуоденалната язва в коремната кухина дава най-изразените болки.

10. Внезапен световъртеж и силно главоболие

Симптомите са придружени от нарушено зрение, нарастваща слабост в ръката и крака (най-често от една страна), проблеми с паметта, промени в речта.

Съмнение : възможно инсулт.

11. Внезапно нарушение или загуба на зрението, виене на свят

Усещане за разклащане или потъване. Други симптоми на заболяването може да не се появят.

Подозрение : мозъчен инсулт.

12. Задушаване, прогресиращ недостиг на въздух

Особено ако се свързва с ухапване от насекоми, прием на ново лекарство, храна ( риба, морски дарове, яйца, ядки, краве мляко, бобови растения), както и промяната на обичайния климат. Кръвното налягане е много ниско (60/40), кожата става сиво-синя, има изпотяване, паническа атака, бързо сърцебиене, замаяност, гадене, бърз пулс. Възможни са гърчове.

Съмнение : анафилактичен шок, т.е. тежка алергична реакция.

Ако стане по-трудно да се диша, появява се подуване на лицето и шията, на човека трябва да бъде даден  антихистамин и незабавно да се извика линейка.

Опасността от анафилактичен шок е, че се развива много бързо. Помогнете на реаниматорите, като спазвате указанията, които ви дават, незабавно. 

WordPress Ads