Лаймска болест

Лаймската болест е бактериална инфекция, предавана от заразени кърлежи. Обичайно се лекува лесно, ако лечението е започнато навреме.

Симптоми на Лаймска болест

Много хора с ранни симптоми на Лаймска болест получават кръгъл обрив около мястото на ухапването. Обривът често се описва като „биволско око“ или „мишена“. Кожата е зачервена, а ръбовете на обрива могат да бъдат леко изпъкнали.

Не всеки с Лаймска болест получава такъв обрив. Някои хора имат грипоподобни симптоми в ранните стадии, като:

 • висока температура, или усещане за втрисане
 • главоболия
 • мускулни и ставни болки
 • умора и отпадналост

Някои хора с Лаймска болест развиват по-тежки симптоми месеци и години по-късно. Това се случва по-често, когато лечението е започнало късно.

Тези симптоми могат да бъдат:

 • болка и оток в ставите
 • неврологични симптоми, като болка или скованост
 • проблеми със сърцето
 • затруднения в паметта или концентрацията

Само малка част от кърлежите са инфектирани с бактерии, които причиняват Лаймска болест. Ухапването от кърлеж причинява Лаймска болест при хората само ако кърлежът е ухапал преди това инфектирано животно. По тази причина понякога възникват ограничени епидемии, като боледуват както животните, така и хората в определена територия. В последните няколко години огнище на Лаймска болест има в региона на с. Вакарел.

Важно е да забележите кърлежите и да ги отстраните безопасно колкото може по-бързо, тъй като не знаете дали кърлежът е заразен.

Как да разпознаете и да премахнете кърлежа?

Ухапванията от кърлеж не са винаги болезнени. Вие можете да не забележите кърлежа докато не го видите върху кожата си.
Редовно проверявайте вашата кожа и кожата на децата и домашните любимци, след като сте били сред природата.

За да отстраните кърлежа безопасно:

 1. Използвайте пинсета с тънки браншове, специални комплекти за отсттраняване на кърлежа или, ако не разполагате с друго, здрав конец.
 2. Хванете кърлежа колкото може по-близо до кожата.
 3. Внимателно дърпайте нагоре, като внимавате за не усуквате или скъсате кърлежа. Уверете се, че кърлежът е цял (вкл. главичката) след като го извадите.
 4. Почистете мястото с антисептичен разтвор или го измийте със сапун.

Рискът от заболяване е нисък. Не е необходимо да правите нищо повече, освен в случай, че не се чувствате добре и имате някои от изброените по-горе симптоми.

Посетете вашия ОПЛ, ако:

 • сте ухапани от кърлеж или сте посещавали район с инфектирани кърлежи

И имате:

 • грипоподобни симптоми, като чувство за затопляне, треска, главоболие, болки в мускулите, чувствате се болен, или
 • кръгъл червен обрив

Кажете на своя ОПЛ, че сте бил сред природата (гори или тревисти местности)

Лекарят ще ви попита за вашите симптоми и ще обсъди всеки обрив или скорошно ухапване от кърлеж, за което съобщите.

Лаймската болест може да бъде трудна за диагноза. Има симптоми, които могат да се срещнат и при други заболявания и не винаги обривът е типичен.

Два вида изследване на кръвта могат да бъдат използвани за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата Лаймска болест. Тези тестове не винаги дават точни резултати в ранните фази на заболяването.

Може да се наложи да се направи повторно изследване, ако все още имате симптоми на Лаймска болест въпреки отрицателния резултат.

Ако вашият ОПЛ прецени, че има вероятност да сте болен от Лаймска болест, ще ви предпише антибиотик. Курсът на лечение обичайно е продължителен, до 3 седмици, и е важно да спазите стриктно указанията на лекаря и да не го прекъсвате дори и да се почувствате по-добре.

Някои хора с тежки симптоми могат да бъдат насочени за лечение в болница.

Повечето хора с Лаймска болест се подобряват след антибиотичното лечение. Подобрението може да продължи и няколко месеца в определени случаи, но симптомите трябва да намаляват с времето.

Хората със симптоми на Лаймска болест, които се задържат за продължително време след лечението, трябва да бъдат консултирани със специалист по инфекциозни заболявания и да се направят допълнителни кръвни изследвания.

Някои електронни страници предлагат тестове и лечение за Лаймска болест, които не са с доказан диагностичен и лечебен ефект. Обсъдете с вашия лекар, преди да направите покупката on-line.

Как да избегнем ухапването от кърлежи?

За да се намали риска от ухапване от кърлежи:

 • дрехите ви трябва да покриват кожата, когато се разхождате в полето или гората, и панталоните ви трябва да са прибрани във вашите обувки.
 • използвайте репеленти срещу насекоми върху кожата и дрехите си.
 • когато е възможно, придържайте се към пътеките
 • обличайте се със светли дрехи – върху тях кърлежите се забелязват по-лесно и могат по-лесно да се премахнат.

Късни симптоми на Лаймска болест

Малка част от хората, които са били с поставена диагноза Лаймска болестт и са лекувани, имат симптоми – умора, болки и отпадналост – които могат да продължат години.

Често тези симптоми се сравняват с фибромиалгията и синдрома на хроничната умора.

Не е ясно защо това се случва с някои хора, а с други – не. Това означава, че няма установено лечение.

Консултирайте се с вашия лекар, ако симптомите се появят отново след лечението с антибиотик или ако не усещате подобрение на симптомите. Вашият лекар може да ви предложи допълнителни възможности, като:

 • консултация със специалист по инфекциозни болести
 • допълнителни изследвания
 • болничен лист, в случай че не можете да изпълнявате работните си задължения.

16.4.2019 г., по материали от NHS

WordPress Ads